Hier wat nadere info over mijn opleidingen, ervaringen en achtergrond. Mijn manier van werken wordt elders voldoende belicht bij de uitleg van de verschillende therapievormen die ik bied.
Therapeute
Ik werk momenteel bij de GGZ Friesland en Synaeda, bij ’t Prinsepaard, bij zorginstellingen en binnen mijn eigen creatieve therapie praktijk, als hippisch therapeute, creatief therapeute en als voltige trainster.
Ik zet creatieve middelen en paarden in bij mijn therapieën. Ook de combinatie van beiden kan mensen veel brengen. Met beide middelen heb ik zeer ruime ervaring en doe dat al meer dan dertig jaar professioneel voor instellingen zoals de GGZ, zorgboeren en voor individuele particuliere cliënten.
Deskundige begeleiding
Ik ben opgeleid als creatief en hippisch therapeut. Als creatief therapeut ben ik HBO geschoold plus Master Beeldende Therapie en lid van de Federatie Vaktherapeutische Beroepen en van de Nederlandse Vereniging van Beeldende Therapie.
IK ben gediplomeerd instructrice paardrijden, Kandidaat-Basisinstructeur en Kandidaat-instructeur(1e fase) en heb de voltigeleiders opleiding gevolgd van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond aangesloten bij de Hippische sportkaderopleidingen en de Koninklijke Nederlandse Sport Federatie).
Sinds 1983 werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg.
Voorgaande jaren heb ik gewerkt bij de polikliniek persoonlijkheidsstoornissen van de GGZ Friesland en de nieuwe traumaverwerkingskliniek van de GGZ Friesland (Bohuskliniek) in Leeuwarden, PAAZ afdelingen en dagbehandelafdelingen van GGZ.
Therapie met Paarden
In mijn werk bij de GGZ Friesland heb ik in 1997 paardrijden als therapeutisch middel geïntroduceerd.
Als afstudeerproject van mijn Master Beeldende Therapie heb ik Therapie met het paard onderzocht. Naar aanleiding daarvan heb ik dit project opgezet voor de psychiatrische deeltijdbehandeling, later het GGZ. Therapie met het paard heeft hier 15 jaar gedraaid met groepen volwassenen met veel succes, goede resultaten en prachtige ontroerende eye-openers voor cliënten. Cliënten werden aangezet tot het nemen van nieuwe stappen in hun leven en kwamen tot nieuwe inzichten, waarbij het paard de belangrijkste rol speelde.
De GGZ Friesland liep hiermee in Nederland voorop in het gebruik van het paard als therapeutisch middel bij psychische en psychiatrische problematiek. Het is als “pareltje” uitgeroepen van de GGZ. Helaas kon deze mooie en effectieve therapievorm door wijziging in de financiering, bezuinigingen en reorganisaties bij de GGZ niet langer door de GGZ worden aangeboden en is het gestopt in 2012.
Doordat ik met voltigeren (turnen op een galopperend paard) binnen de KNHS wedstrijdsport nationaal en internationaal veel ervaring heb opgedaan en door mijn therapeutische achtergrond, ben ik vanuit de KNHS betrokken geraakt bij het opzetten van de opleiding Aangepast Voltige en als docent ingezet door de Federatie Paardrijden Gehandicapten.