Therapie met Paard

therpaardplaatjeztIMG-20160412-WA0001-1Therapie met paard

Dit is een intensieve ervaringsgerichte therapie met het paard als persoonlijke leermeester.

Voor wie?

Depressieve klachten, psychosomatische klachten, angst en spanningsklachten, sociale of emotionele problemen, weinig zelfvertrouwen, laag/negatief zelfbeeld, onzekerheid, gebrek aan initiatief, faalangst, concentratieproblemen, contactproblemen/sociaal onhandig/eenzaamheidsproblematiek, overspannenheid/burn-out, Adhd, Pddnos, ASS, traumatische ervaringen en problemen met het verwerken daarvan, lichte verstandelijke of fysieke beperking, Syndroom van Down, of als revalidatie (obv fysiotherapeut)

 Wat kun je leren van Therapie met Paard?

-ontwikkelen van zelfstandigheid/autonomie
-trainen van sociale en motorische vaardigheden
-trainen van weerbaarheid
-ontwikkelen van contact en communicatievaardigheden
-opbouwen van zelfvertrouwen door opdoen van succeservaringen
-grenzen verleggen in kunnen en durven
-angsten leren beteugelen
-drempels/hindernissen leren overstappen
-leren omgaan met spanning en ontspanning in je lijf
-leren ontspannen in moeilijke nieuwe situaties
-leren dealen met frustraties/boosheid
-duidelijk leren aangeven wat ik wel en niet wil
-mijn balans leren vinden op het paard
-leren vertrouwd worden met aanraking van het paard en de ander
-beschadigd vertrouwen in de ander leren herstellen
-inzicht krijgen in overlevingspatronen
-ontdekken van je eigen kracht
-ruimte leren innemen voor jezelf
-initiatief leren nemen/ paard leiden en aansporen
-veel plezier beleven

Combinatietherapie Paard en Creatief

Paarden en Therapie

nickysartreTherapie met paard gaat over  ontwikkelen van autonomie, communicatievaardigheden en geconfronteerd worden met overlevingspatronen.

Paarden houden je een spiegel voor, waarin je geconfronteerd kunt worden met jezelf en je eigen gedrag. Paarden reageren direct en alleen op wat je doet; niet op wie je bent. Paarden reageren instinctief en zijn daarin volkomen eerlijk. Het paard reageert op je lichaamstaal en werkt zo als spiegel. Doordat het paard voortdurend spiegelt, dwingt het paard je als het ware contact aan te gaan met jezelf (en je gevoel).

Een paard is een kuddedier, en gewend geleid te worden door een leidende hengst en een leidende merrie. Deze bepalen de richting en de snelheid waarin de kudde zich voortbeweegt. Alle andere paarden van de kudde volgen. Een paard, uit de kudde gehaald, wil dus graag geleid worden. Van dit natuurlijke gegeven wordt bij therapeutisch paardrijden veel gebruik gemaakt. Doordat een paard zo duidelijk en zo direct reageert, en graag geleid wil worden door jou kun je met een paard goed oefenen, zowel naast als op het paard! Daarom zijn paarden zo geschikt als persoonlijke leraar.

Paarden verstaan geen dubbele boodschappen: als je ‘ja’ zegt, maar je lichaam zegt ‘nee’, verstaat het paard ‘nee’. Als je een paard mee leidt aan de lijn, en je laat zien dat je zelfverzekerd op je doel afgaat, zul je merken dat het paard gewillig met je meehobbelt. Zodra jij je echter onzeker voortbeweegt, begint het paard onmiddellijk te dralen; op zoek naar duidelijkheid en leiding.

Hoe werken we?

We werken samen met het paard, we verzorgen het paard en gaan dan aan de slag. We werken op en naast het paard, aan een lange lijn (longe) of zelfstandig rijdend. Soms doen we voltige oefeningen op het paard. Ik werk veel met free style oefeningen, loswerken en join up. Voor nog meer informatie  over therapie met het paard kun je kijken op: www.prinsepaard.nl